Steffen Larvoll

Logistikken er i endring og god vareflyt er viktigere enn noen gang.

Steffen Larvoll

Fremtiden for retail er fygital – vil du være med så heng på

Fysisk og digital. Det er ikke bare bare å forene to verdener, men du har egentlig ikke noe valg. 

fygital-driw-1 

En gang i blant unner jeg meg en god single malt. Jeg liker smaken og teksturen, men det som virkelig trigger, er når én eneste liten slurk føles som en fløyelsmyk teleportering til de røffeste, kommer-aldri-til-å-overgi-meg-delene av det skotske høylandet.

 

Opplevelsen begynner i butikken. Jeg har en fast filial jeg går til, og aller helst vil jeg sparre med eksperten min. Hun kjenner meg, og hun kan whisky. Hun forteller meg om hvem som har produsert den, hvordan de gjør det og hvorfor de tar seg bryet. Veiledningen hennes har tatt meg til steder jeg ikke ville ha funnet veien til på egenhånd. 

 

Dessuten, når jeg står der og holder en flaske, kjenner vekten og vurderer klarheten ved å holde den opp mot lyset, innser jeg at dette er noe jeg aldri vil kunne gjøre i en nettbutikk. 

 

Fysiske butikker, og spesielt faghandlere, har livets rett. 

Netthandelen fjerner friksjon

Ikke alle kjøp krever den ekspertisen jeg får på Vinmonopolet. Har jeg fått hull i noen sokker, for eksempel, gidder jeg ikke å dra til butikken. Jeg vet hvilke sokker jeg vil ha, og trenger ingen videre veiledning. Hvorfor skal jeg da sette meg i bilen, kjøre rundt etter parkering og stå i kø før jeg endelig kan betale? 

Heldigvis finnes det nå nettutgaver av butikkene jeg før måtte reise til. Dermed kan jeg heller nyte en bedre kopp kaffe mens jeg handler fra godstolen hjemme. Da slipper jeg

  • Reisevei
  • Leting
  • Bomtur (utsolgt vare)
  • Trengsel
  • Kø i kassa
  • Å bli låst til en handleløype jeg ikke kommer ut av

Likevel, når tall fra Virke viser at netthandlere i 2017 ikke hadde kapret mer enn 7 prosent av den totale varehandelen, tyder det på at nettbutikkene har sine egne utfordringer. Har du kanskje selv prøvd å handle i din egen nettbutikk? Var det smooth sailing eller hekkeløp? 

«Finnes i butikk, men ikke på nett.» 

Nærmere 65 % av norske retail-bedrifter har både fysiske og digitale butikker. Rene nettbutikker er heller ikke perfekte, men det er særlig kombinasjonen av fysisk og digital som skaper hodebry for back-end. Front-end kan gi inntrykk av at det er to sider av samme sak, men det er faktisk snakk om to forretningsmodeller som ikke går overens helt uten videre. 

 

Distribusjonen er et godt eksempel. Det er relativt billig å frakte varer i bulk til ett utsalgssted, mens det å frakte én og én pakke til individuelle adresser er et helt annet ball game.

 

Les også: Derfor må retail ha last mile som førsteprioritet

 

Jeg opplever at tradisjonelle retailere tar for lett på en del av motsetningene. Det fører igjen til at mange gjør en klassisk tabbe når butikken skal på nett; de betrakter nettbutikk som et slags digitalt lag de kan legge på toppen av den eksisterende, fysiske strukturen.

 

Imidlertid er det omvendt – digital infrastruktur må bygges inn i grunnmuren, veggene og taket. Heller enn å rehabilitere sitt gamle IT-system, vil det for mange være bedre å rive og bygge nytt. Grunnen til at aktører som Amazon og Zalando lykkes, er jo at de har vært teknologibedrifter fra dag én. En netthandler med digitalt DNA slipper å forholde seg til IT-systemer fra en annen tid og dårlige grunndata. Likevel har retailere med fysiske butikker en fordel, dersom de bruker rett fremgangsmåte. 

Fremtiden er fygital

«Fygital forener online og offline ved å forsøke å ta de beste aspektene fra hver av dem, for slik å skape en mye mer komplett og tilfredsstillende kundeopplevelse.» Kilde: wearemarketing.com

 

Som jeg var inne på innledningsvis, har kundeopplevelsen på nett sine begrensninger. Derfor etablerer også rene netthandlere seg fysisk. Uavhengig av om utgangspunktet deres var fysisk eller digitalt, er retailere i ferd med å rendyrke den fygitale kundeopplevelsen.

 

Vi har for lengst begynt å se konturene av hvordan dette vil utspille seg, både i utlandet og hjemme. Alibabas Hema er fygital shopping i praksis. De har 65 avdelinger som alle fungerer som butikk, restaurant og distribusjonssenter i ett, der så og si alt drives av robotikk og digitale kontaktflater. De har full kontroll på varene sine, fordi kundene, enten de handler hjemmefra eller i butikk, plukker fra det samme vareutvalget. Butikken er varelageret, og varelageret er butikken. Er det utsolgt for epler i den fysiske butikken – vel, da er det utsolgt i nettbutikken også. 

 

Les også: Varereisen – et være eller ikke være for retail

 

I Norge skjer det også ting. For eksempel har Power etter en lengre periode med omstrukturering fått opp lønnsomheten. Netthandelen deres har vokst kraftig og utgjør nå 17 prosent av omsetningen, men de mener bestemt at omnikanal (alle kanaler) er nøkkelen til suksess

 

Varner er en annen retail-kjempe som har tatt grep for å tilpasse seg den nye virkeligheten. Tidligere i år fortalte finansdirektør i Varner, Øyvind Bustnes, om bakgrunnen for satsingen:

 

– Det er tøffe tider og det er krevende å få til både topplinjevekst og god bunnlinje. Det betyr ikke at vi har mistet troen på butikkstrukturen vår. Den er en av våre store fordeler som vi bygger videre rundt, men vi må klare å levere både i butikk og på nett. Kundene stiller større og nye krav til kundeopplevelsen i butikk og på nett. Varner videreutvikler omnihandel, ved å tilpasse butikker og digitale kanaler for å sette kundeopplevelsen i sentrum. (E24.no)

 

Det er selvfølgelig umulig å spå fremtiden, men én ting skal jeg driste meg til å konkludere med: 


Kunden vil ha begge deler, og retail er pent nødt til å rette seg deretter. 

 

New call-to-action